CWO

De Stichting CWO, Commissie Watersport Opleidingen, is een samenwerkingsverband van de ANWB, het Watersportverbond en de HISWA. Deze stichting stelt zich tot doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden.

Zo zijn er diploma’s voor bijna elke watersportdiscipline (bijv: kielbootzeilen, jeugdzeilen, zeezeilen, brandingsurfen etc.). Naast deze diploma’s voor watersporters zijn er ook opleidingen en diploma’s voor instructeurs en examinatoren in elke tak van watersport. Bovendien wil de CWO de kwaliteit van de vaaropleidingen in Nederland waarborgen en die kwaliteit zichtbaar maken voor de watersporters.

CWO Diploma’s op de Kaag

zeilles cwoHet CWO-systeem kent vele diploma’s. In principe heeft elke discipline drie diploma’s, een aantal disciplines zelfs vier. De opbouw van de diploma’s is bijna altijd dezelfde:

  • Diploma I geeft aan dat alle basisvaardigheden zijn geleerd.
  • Diploma II betekent dat er onder normale omstandigheden zelfstandig gevaren kan worden.
  • Diploma III wil zeggen dat men t/m windkracht 6 Beaufort kan zorgen voor een veilige vaart voor schip en bemanning.

Dit zijn de diploma’s die door consumenten bij ons behaald kunnen worden. Als je nog niet alle eisen beheerst krijg je een vorderingenstaat met daarop aangegeven welke eisen je al wel beheerst.

Geldigheid CWO

Als je een diploma eenmaal hebt gehaald blijft deze de rest van je leven geldig. Bij een vorderingenstaat werkt dat iets anders. Een vorderingenstaat is geldig in het jaar dat deze wordt uitgeschreven. Althans alle praktijkeisen, de theorie is 18 maanden na het uitschrijven geldig. Dit is zo omdat je als je de rest van het jaar niet zeilt en de hele winter niet zeilt je een hoop vaardigheden weer verleert kan zijn. Uiteraard pak je dat het volgende jaar wel weer sneller op.

Ook kunnen voor het uitschrijven van het diploma de eisen nog een keer opnieuw getoetst worden. Dit kan een instructeur doen als hij het idee heeft dat je toch nog even moet oefenen. Misschien ging dat aanleggen wel heel goed met weinig wind maar staat er de volgende keer wat meer wind. Een vorderingenstaat geeft dus aan wat je op dat moment kunt, het geeft niet aan wat je al hebt gehaald en wat je een volgende keer dus niet meer hoeft te doen.

We kijken wel altijd naar een vorderingenstaat, ook al is deze van het seizoen daarvoor. Dan weten de instructeurs namelijk wel wat jij de vorige keer hebt gedaan en kunnen ze daar de les op aanpassen. Zo kan je zo snel mogelijk door om je diploma te halen. Om echt zelfstandig te leren zeilen (cwo 3) heb je veel uren in een boot of op een windsurfplank nodig. En er zijn maar 3 diploma’s! Helaas betekent dat, dat je meestal niet elke cursus of zeilweek een nieuw diploma haalt.

Welk diploma

Voor alle verschillende disciplines begin je met je eerste diploma. Je zult het soms wel sneller oppikken als je al gewend bent in een andere boot maar je moet toch weer wennen. Je gaat toch nooit voor eén diploma, de instructeurs geven les op het niveau waar jij aan toe bent. Soms kan dit in een groep best verschillen maar dat maakt niet uit. Je haalt dus altijd het diploma of de vorderingenstaat die bij jou niveau past.

Het kan soms wel even duren voordat je alle diploma’s hebt. Gemiddeld duurt het:

  • 1 week om je eerste diploma te halen
  • 2 weken om je tweede diploma te halen
  • 3 weken om je derde diploma te halen

Dan ben je dus al 6 weken bezig, en als er heel veel of juist heel weinig wind is duurt dit soms nog langer.

Als je bij een volwassen diploma zoals windsurfen, kielboot of zwaardboot cwo 3 gaat, schrijven wij geen vorderingenstaat meer uit. Voor dat diploma varen wij een praktijkexamen en moet je een theorie-examen doen. Je mag met dat diploma namelijk beginnen met lesgeven en dan moet je de boot of plank altijd onder controle hebben. Ook is het een voorbereiding voor iedereen die instructeur wilt worden want als je voor je 4e diploma op gaat moet je ook zo’n examen varen.

Zijn er toch nog vragen over een behaald of te behalen diploma? Mail of bel ons, we lichten het graag toe.

Sinds 1952 heeft “De Kaag” al meer dan 150.000 bezoekers uit alle windstreken ontvangen. Wij kunnen met trots zeggen dat we al drie generaties van dienst mogen zijn. Vanuit onze locatie hebben veel gasten kennis gemaakt met het zeilen, hun eerste camp of schoolwerkweek beleefd, andere mensen ontmoet en vrienden gemaakt. Lees verder