Combi Clinic

NIEUW de “Combi Clinic” leren zeilen op de leukste manier

Al 65 jaar leren mensen van alle leeftijden zeilen op de Kaag. Volwassenen kiezen er vaak voor de traditionele cursus in de kielboot te volgen, een logische keuze. Echter vinden wij dat je door meer variatie je zeilinzicht sneller en leuker op een hoger niveau kunt krijgen. Zeil in 4 verschillende typen boten en krijg door de verschillende inzichten sneller gevoel met het zeilen. Om zo eerder zelfstandig het water op te kunnen.

De Combi Clinic staat voor 6 dagdelen zeilen in groepsverband in verschillende typen boten.

  • De eerste dag ga je samen met 2 of 3 cursisten en een instructeur in een valk op stap, hier leer je de basisbeginselen en het principe van zeilen kennen met een instructeur aan boord.
  • De tweede dag ga je met een MiniJi op stap, een eénmanskielbootje met grootzeil en fok. In dit mini 12-meter jachtje zit je met je gezicht naar voren en stuur je met je voeten. Op deze manier kun je je volledig focussen op het zeilen zelf. Deze bootjes kunnen haast niet omslaan. In deze boot kun je dus veilig zelf ontdekken wat er precies gebeurt. Uiteraard is er een CWO instructeur die begeleiding bied.
  • De derde dag ga je afhankelijk van de windsterkte samen met een andere cursist en/of met de instructeur op de WETA trimaran varen. Door de drie rompen is de boot stabiel maar wel heel snel. Zo kun je ervaren hoe gaaf zeilen is en de snelheid van een multi-hull beleven.
  • De vierde les stap je weer in de MiniJi en ligt de focus op het opkruisen. Recht tegen de wind in zeilen kunnen we niet. Door op te kruisen, schuin tegen de wind in, zigzaggend te varen kun je alsnog “tegen de wind in” varen. Deze boten zijn perfect om dit zelfstandig te oefenen. Natuurlijk begeleid de instructeur je hierin.
  • De vijfde les ga je weer in de valk. Samen met de instructeur aan boord, al het geleerde van de afgelopen lessen samenvatten en theoretisch beter leren begrijpen.
  • De zesde en laatste les is in een tweemans zwaardboot, de RS Quest. Deze vrij stabiele zwaardboot laat je weer een andere dimensie van zeilen ervaren.

Aan het eind van deze cursus heb je door alle verschillende inzichten de perfecte basis om verder te gaan in het type boot naar keus. Er is dan ook een speciale vervolgcursus in elk type boot om daarin een CWO diploma te halen. Uiteindelijk kun je in net zo veel tijd als met een gewone cursus een CWO diploma halen. Echter heb je met de Combi Clinic een ruimere ervaring waardoor je het bootgevoel  sneller onder de knie hebt.

De bovenstaande indeling is ideaal, het kan echter vanwege veel of juist wat minder wind zijn, dat we de volgorde iets aanpassen. De lessen zijn elke week met dezelfde groep, naast leerzaamheid staat gezelligheid bij ons bovenaan.

De lessen zijn op 6 opvolgende dagdelen op zaterdag of zondag ochtend of middag. Zie het inschrijfformulier.

De Kaag Martien

Sinds 1952 heeft “De Kaag” al meer dan 150.000 bezoekers uit alle windstreken ontvangen. Wij kunnen met trots zeggen dat we al drie generaties van dienst mogen zijn. Vanuit onze locatie hebben veel gasten kennis gemaakt met het zeilen, hun eerste camp of schoolwerkweek beleefd, andere mensen ontmoet en vrienden gemaakt. Lees verder

Zeilschool HISWA Zeilschool CWO